59. Skandynawskie bułeczki cynamowe na świąteczne śniadanie

W tym roku adwent upłynie nam pysznie spokojnie prowadząc ku Bożemu Narodzeniu. Zaczynamy od skandynawskich bułeczek cynamonowych. Piszę skandynawskich, bo znalazłam opisy, że norweskie i że szwedzkie, różnią się sposobem zaplatania, jednak sama idea pozostaje niezmienna. Znalazły się w moim świątecznym kanonie, jako idealne na świąteczne śniadanie.



 Oczywiście wiem, że wiele z Was uważa ten pomysł za poroniony, bo przecież wigilijna kolacja starcza na trzy dni. Nasza kolacja wigilijna jest odświętna i wystawna, ale rano normalnie jestem głodna i mam ochotę na coś pysznego. Dlatego powstały te bułeczki. Można upiec je wcześniej, zamrozić, a rankiem 25 grudnia odgrzać w mikrofalówce lub piekarniku. Idealnie smakują z mlekiem. Właściwie nie trzeba specjalnej okazji, żeby je upiec, ale święta to dobra wymówka. Ciasto jest naprawdę wydajne i powstaje z niego wiele porcji... ale to i tak za mało.

Składniki na ciasto: 
4 szklanki mąki (warto mieć w zapasie jeszcze trochę mąki, bo ciasto chłonie jej dość dużo)
1 szklanka mleka
6 łyżek cukru
2 jajka
125 g masła
25 g świeżych drożdży lub 7g suchych
szczypta soli

Wykonanie:
Do lekko podgrzanego mleka dodaj cukier i drożdże i wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
Mąkę przesiej, wymieszaj z solą, dodaj jajka, rozpuszczone i przestudzone masło oraz mleko z drożdżami. Wyrabiaj ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ręki i się nie klei. Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem miski i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Posyp nadzieniem zostawiając z jednego boku 2 cm, zacznij zawijać z przeciwnej strony, lekko dociskaj ciasto. Gotowy wałek pokrój w plastry o grubości 2- 3 cm. Ułóż na blasze (ja używam tej od piekarnika, bo tylko na tej się mieszczą), zachowując odstępy. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 - 20 minut.

Składniki na nadzienie:
8 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu

Wykonanie:
Podane składniki wymieszaj ze sobą.

Przed posypaniem nadzieniem można posmarować ciasto odrobiną roztopionego masła.
Można też tuż przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki rozbełtanym jajkiem, jednak ja tego nie robię, bo roztopiony cukier nadaje ładną glazurę, a bułeczki mogą się przypalać.
Jeśli chcesz możesz przygotować lukier, ale z tego też zazwyczaj rezygnuję, bo trzeba troszkę poczekać, żeby je polać po wyjęciu z piekarnika, a znikają zazwyczaj w takim tempie, że nie ma to sensu.


Smacznego!

Komentarze

  1. Wyglądają cudnie;)
    pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, jakie kuszące!:) a ja tak bardzo nie chcę jeść cukru:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda cukier można zastąpić np. ksylitolem, ale nie w każdej sytuacji taka zamiana jest korzystna dla jakości wypieków :(

      Usuń
  3. Wieki ich nie robiłam, pyszne są :))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niee, jak można ludzi takimi pysznościami nękać! Nie ma wyjścia, chyba muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musisz, bo są tego warte ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musisz, bo są tego warte ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wgladają pysznie :) Ja nie zdecydowałaby się na takie wypieki - ale jeść chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapisuję przepis. Marzę takich bułeczkach!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię cynamon - skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię cynamon - skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Twoje opinie pomagają tworzyć bloga, dziękuję za każde słowo

Popularne posty z tego bloga

100. Worek na buty

66. Pogromca wierzgających nóżek, czyli śpiworek dla malucha DIY