05.09.2015

51. Papryka faszerowana

Dziś znów wracamy do kuchni. Tym razem zapraszam na danie główne. W sam raz na sobotni lub niedzielny poczęstunek dla gości. Jest bardzo prosty do zrobienia, nadaje się na co dzienny obiad, ale z odpowiednim sosem lub sałatką zamienia się w wykwintny obiad. O smaku decyduje jakość wybranych składników, ale też proporcje przypraw, które są bardzo proste, ale odpowiednio użyte podkreślają smak dania i powodują, że mimo pozornej prostoty danie jest naprawdę smaczne. Smak będzie zależał również od rodzaju użytego warzywa, papryki w innych kolorach różnią się aromatem i smakiem. Biała papryka jest delikatniejsza niż czerwona, ma też cieńszą skórkę. Przepis można modyfikować dodając ulubione przyprawy lub dodatkowe składniki jak cebula czy pieczarki.





Składniki:
6 papryk średniej wielkości (ja wybrałam paprykę białą)
0, 5 kg mięsa mielonego (wołowo- wieprzowego lub wieprzowego)
3/4 szklanki sypkiego ryżu
2- 3 ząbki czosnku
sól i pieprz

Wykonanie:
1. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu - powinien mieć konsystencję zbliżoną do mięsa mielonego.

2. Papryki umyć, odciąć górną część i wyciągnąć gniazdo nasienne, w razie potrzeby umyć w środku pozbywając się nasion i osuszyć. Ułożyć z naczyniu żaroodpornym.














3. Mięso wymieszać dokładnie z ryżem, rozgnieść czosnek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz powinien być dość słony, ponieważ papryka częściowo wchłania smak farszu. Ryż i mięso nałożyć do papryk i przykryć odciętymi "czapeczkami". Delikatnie podlać wodą.






4. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180- 190 stopni z termoobiegiem przez ok. 40 minut.












Można podawać z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub innym ulubionym, keczupem, z sałatką itp.

Smacznego!

1 komentarz:

Twoje opinie pomagają tworzyć bloga, dziękuję za każde słowo