13.09.2013

3. Czekoladowe babeczki

W cyklu piątkowo - kulinarnym będą się pojawiać różne wpisy związane z szeroko pojętą sztuką gotowania oraz tym jak można tę sztukę łączyć z wszelakimi innymi. Dziś zaczniemy od deseru. Zapraszam.

Przepis na muffinki z czekoladą


Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g wiórków czekoladowych
175 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 duże jajko
250 ml mleka
90 ml oleju

Wykonanie:
W jednej misce dokładnie wymieszaj suche składniki, w drugiej mokre. Mokre składniki wlej do suchych i niedokładnie wymieszaj. Sprawnie nakładaj ciasto do foremek.

Pieczenie:
ok. 20 minut w 200 stopniach C.

Jeśli chcemy by babeczki miały bardziej czekoladowy smak i były ciemniejsze można dodać 2 łyżki kakao, do suchych składników oczywiście.
Technologia wytwarzania tego ciasta jest bardzo prosta. Im mniej dokładnie się to robi tym lepiej dla babeczek.
Inne babeczki można zrobić na szydełku :)



Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Smakowicie wyglądają i jedne i drugie:)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy przepis, kiedyś spróbuję :) pozdrawiam i zapraszam również do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Twoje opinie pomagają tworzyć bloga, dziękuję za każde słowo